In onze snel veranderende wereld lijkt het alsof we constant in een race tegen de klok zijn. Van sociale media tot speeddaten, en van drive-through restaurants tot kant-en-klaarmaaltijden, alles moet snel, sneller, snelst. We zijn verslaafd geraakt aan snelheid en proberen steeds meer in elke minuut van ons leven te proppen. Maar is dit wel zo goed?
Effect van een snelle levensstijl
Een toonaangevend onderzoek door psycholoog Robert Levine heeft de snelheid van leven in verschillende steden wereldwijd bestudeerd. Wat bleek? Mensen in steden met een snellere levensstijl zoals Tokyo en New York hebben meer stress en minder tijd voor sociale activiteiten in vergelijking tot inwoners uit Florence en Kyoto. Een tekort aan sociaal contact neemt onze bescherming voor mentale problemen weg en dat in combinatie met meer stress schreeuwt natuurlijk om gevaar voor onze mentale gezondheid.
Wat is vertragen?
Moeten we dan massaal verhuizen naar Italië? Er is ook een andere oplossing: bewust vertragen. Volgens Carl Honore, auteur van het boek “In Praise of Slow”, betekent vertragen niet dat we minder doen, maar dat we bewuster kiezen hoe we onze tijd besteden. Denk aan een maaltijd: we moeten te eten, aangezien we brandstof nodig hebben om de dag door te komen. Maar vaak eten we snel ons bord leeg en gaan weer door. Maar wat nu als je de tijd zou nemen voor elke hap? Dan komt er ruimte om de verschillende smaken te proeven, de texturen te voelen en te genieten van het moment.
De voordelen van vertragen
Wist je dat bewust vertragen je leven echt kan verbeteren? Volgens Seligman, een vooraanstaand positief psycholoog, zorgt vertraging voor meer ruimte om dankbaar te zijn voor het moment, wat je gelukkig laat voelen. Doordat we meer aanwezig zijn in het moment en bewuster kiezen hoe we onze tijd besteden, vermindert dit de constante snelheidsdruk van buitenaf. Dit helpt ons om meer betekenisvolle relaties op te bouwen, wat onze stress aanzienlijk kan verlagen. Volgens Kahneman, een prominent onderzoeker binnen de psychologie, zorgt vertraging voor meer rationeel handelen, aangezien we meer tijd hebben om onze keuzes te overwegen en een doordachte beslissing te nemen. Een druk op de pauzeknop kan dus heel voordelig zijn voor jouw mentale gezondheid!
Hoe pak je dit aan?
- Begin klein. Het is beter om stapsgewijs af te remmen dan in één keer aan de handrem te trekken. Begin daarom op één terrein waar je normaal gesproken veel haast hebt en breid later pas uit naar andere terreinen. Denk bijvoorbeeld aan wekelijks ten minste drie maaltijden rustig eten, of één avond zonder technologie per week.
- Stel gadget-vrije zones in. Denk hierbij aan geen televisie op de slaapkamer, of na een bepaalde tijd geen telefoon meer gebruiken op de bank.
- Kijk om je heen. Focus op de ritmes van de natuur, door te kijken naar de zonsondergang of hoe de wolken voorbijgaan.
- Deel je ideeën met anderen. Praat met familieleden of vrienden over de nadelige gevolgen van snelheid en bedenk samen manieren om bewust te vertragen.
Dus, bewust vertragen helpt ons meer te genieten, betere beslissingen te nemen en diepere banden met anderen te vormen. In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, is het misschien tijd om even op de pauzeknop te drukken en de voordelen van een langzamer leven te omarmen. Mocht je hier nou meer over willen weten of hulp nodig hebben om die pauzeknop in te drukken, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Mentale Helpdesk.
Bronnen:
- Kahneman, D. (2011). Thinking, Fast and Slow. Farrar, Straus and Giroux.
- Levine, R. V. (2006). A Geography of Time: The Temporal Misadventures of a Social Psychologist. Basic Books.
- Honore, C. (2004). In Praise of Slow: How a Worldwide Movement is Challenging the Cult of Speed.
- Seligman, M. E. P. (2011). Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being. Free Press.