Skip to main content

Als psychologen bij The Mental Move begeleiden wij werknemers naar herstel. Om te monitoren of herstel ook daadwerkelijk optreed willen we de voortgang in kaart brengen en toetsen of de behandeling aanslaat. Een belangrijke tool die we hiervoor gebruiken is de schaalvraag.

Wat is de schaalvraag?

De schaalvraag is een techniek uit de oplossingsgerichte psychologie. Het helpt cliënten om vooruitgang te visualiseren en concrete stappen te formuleren. We vragen de client om hun situatie, gevoel, of voortgang op een schaal van 0 tot 10 te plaatsen, waarbij 0 betekent ‘’het gaat heel slecht met mij’’ en 10 betekent ‘’het gaat heel goed met mij’’.

Om de voortgang over een heel traject in beeld te brengen stellen wij deze vraag op drie momenten; tijdens de start (in gesprek 1), halverwege het traject (meestal is dit tevens het driegesprek met de werkgever erbij zoals onderdeel van ieder traject) en tijdens het laatste gesprek, tevens eindevaluatie. Zo is ook de werkgever op de hoogte van de voortgang. We vragen de client: waar zat je tijdens de start, waar zit je nu, en waar wil je heen? Bijvoorbeeld: je zat op een 2, zit nu op een 4, je wilt naar een 7.

Waarom de schaalvraag werkt in psychologische trajecten

De schaalvraag zet cliënten aan om reflectief en concreet na te denken over hun eigen vooruitgang en uitdagingen. Bijvoorbeeld: als je van een 2 naar een 4 bent gegaan; waaraan merk je de voortgang? Je wilt naar een 7; wat mist er nog? En wat is er nodig om daar te komen?

Het kan motiverend werken om de stijgende lijn te visualiseren. Soms hebben cliënten het gevoel dat ze niet vooruit komen, maar geven wel een hoger cijfer aan de schaalvraag. zo komen ze er achter dat het toch vooruitgaat. Ook helpt het om kleine stappen te zetten richting hun doelen. Van een 2 naar een 3, ofwel de vraag: wat ga ik deze week doen, is makkelijker te overzien dan de vraag hoe kom je in één keer bij die 7.

De schaalvraag in rapportages: hoe je de scores kunt interpreteren

Een stijging van een 2 naar een 5 kan verschillende dingen betekenen. Daarom zal in de tussentijdse verslagen (halverwege tijdens het driegesprek en na het eindgesprek) ook vermeld worden hoe dit te interpreteren. Bijvoorbeeld iemand merkt thuis meer rust te ervaren, huishoudelijke taken weer uit te kunnen voeren en weer twee keer per week te kunnen sporten. Maar client wilt naar een 7 en dat betekent ook het re-integratieadvies uitvoeren, maar vindt het lastig te beslissen welke werktaken nu passend zijn om mee te starten. Dan kan een volgende stap zijn: met het piramidemodel in kaart brengen hoe de opstart van werkzaamheden er concreet uit gaat zien de komende weken.

Als je met ons werkt heb je waarschijnlijk al vaker een verslag voorbij zien komen. Hopelijk helpt dit met de interpretatie van onze verslagen en draagt dit bij aan het verkrijgen van inzicht in de voortgang van cliënten in psychologische trajecten.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid. Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.