In een eerdere blog hebben we uitgelegd welke impact relaties op onze gezondheid en welzijn hebben. Gezonde relaties richten zich op emotionele veiligheid, communicatie en conflictbeheersing en deze relaties zorgen voor welzijn en verbondenheid. Positieve relaties gaan nog een stapje verder; ze bevatten alle kenmerken van gezonde relaties, maar zorgen naast welzijn en verbondenheid ook voor persoonlijke motivatie en groei. Deze persoonlijke groei versterkt je welzijn nog meer, omdat persoonlijke groei ervoor zorgt dat je steeds beter begrijpt wie je bent, wat je belangrijk vindt en hoe je jouw leven kan inrichten op een manier die echt bij je past.
Wil je meer positieve relaties creëren? Hieronder vind je kenmerken van positieve relaties en tips om ze te ontwikkelen. Wees hierbij ook mild voor jezelf: “Het ontwikkelen van een goede vriend zijn, begint namelijk met het zijn van een goede vriend voor jezelf” zegt Dr. Seligman, de grondlegger van Positieve Psychologie. Het gaat bij positieve relaties met name om de kwaliteit van de tijd die met elkaar doorbrengt, niet om de kwantiteit. Het tonen van aandacht en focus is daarbij belangrijk, ook al zijn het kortere momenten. Wanneer we echte aandacht geven aan anderen, versterken we de relatie.
- Inspiratie en motivatie
Misschien herken je het wel, je hebt een meeting met een collega waarbij je allebei tot nieuwe inzichten komt en elkaar aanmoedigt om bepaalde doelen na te streven.
Wat is het? Een relatie waarin je wordt aangemoedigd om je doelen na te streven en het beste uit jezelf te halen.
Hoe ontwikkel je het?
- Omring jezelf met mensen die je uitdagen en inspireren.
- Deel je doelen en dromen met de ander.
- Stimuleer elkaar door successen te vieren en constructieve feedback te geven.
- Uitdaging en groei
Je durft geen presentatie te geven, hoewel je dit zo graag wilt. Een collega nodigt jou spontaan uit om te helpen bij haar presentatie, omdat zij denkt dat jij haar kan helpen. Tijdens de presentatie herinner je je weer hoe leuk het kan zijn om mensen enthousiast te laten worden door te presenteren.
Wat is het? Relaties waarin je uit je comfortzone wordt gehaald en nieuwe perspectieven krijgt.
Hoe ontwikkel je het?
- Sta open voor andere meningen en kritiek.
- Durf moeilijke gesprekken te voeren.
- Leer van conflicten in plaats van ze te vermijden.
- Autonomie en eigen ontwikkeling
De afgelopen tijd ben jij enorm druk bezig geweest en heb je amper tijd gehad voor jezelf. Nu zie je een cursus voorbijkomen van een hobby die je altijd al hebt willen proberen. De cursus is elke donderdagavond en dat is jouw vaste filmavond met je partner. Jij voelt je schuldig, maar besluit toch jouw behoefte te bespreken met je partner. Eerst is jouw partner teleurgesteld, maar na wat uitleg begrijpt jouw partner jou en spreken jullie af om samen een ander moment in te plannen. Zo behoud jij jouw autonomie en blijft de relatie in balans.
Wat is het? Een gezonde balans tussen verbondenheid en individualiteit.
Hoe ontwikkel je het?
- Zorg ervoor dat je eigen identiteit niet verdwijnt in de relatie.
- Geef elkaar ruimte om individuele interesses en doelen na te streven.
- Ondersteun elkaars groei zonder afhankelijk te worden.
- Constructieve feedback
Jouw collega waar je altijd goed mee kan samenwerken heeft een onenigheid met een nieuwe collega. Nu vind je dat zij onredelijk is naar de nieuwe collega, en tijdens jullie wandeling wordt er gevraagd naar jouw mening. Je zegt op een eerlijke manier wat jij van de situatie vindt, maar probeert jouw collega te ondersteunen om zelf een oplossing te vinden.
Wat is het? Eerlijk en ondersteunend feedback kunnen geven en ontvangen zonder de ander te kwetsen.
Hoe ontwikkel je het?
- Gebruik een positieve en oplossingsgerichte benadering.
- Vraag actief om feedback en wees open voor verbetering.
- Focus op gedrag in plaats van persoonlijkheid (“Ik voel me… wanneer jij…”).
- Reflectie en zelfbewustzijn
Je werkt samen aan een project. Toch merk je op dat je erg gefrustreerd voelt als een collega een andere werkwijze kiest dan jij. Je begint na te denken over waarom dit jou zo raakt. Jij realiseert je dat de frustratie niet alleen gaat om de werkwijze, maar ook om jouw behoefte aan controle en perfectionisme. Dit inzicht helpt om deze gevoelens op een rustige manier te bespreken.
Wat is het? Relaties die je helpen jezelf beter te begrijpen en bewuster keuzes te maken.
Hoe ontwikkel je het?
- Praat over je gevoelens, overtuigingen en patronen.
- Luister naar hoe anderen jou zien en vergelijk dat met je eigen zelfbeeld.
- Gebruik conflicten of moeilijkheden als een kans voor zelfreflectie.
- Gezonde grenzen
Vaak onverwachts belt jouw vriend om te praten over zijn problemen. Jij wilt er wel voor hem zijn, maar je werkt dat deze gesprekken jou uitputten, vooral na lange werkdagen. Op een avond belt je vriend weer en voel jij je enorm overweldigd. In plaats van tegen jouw zin het gesprek aan te gaan, besluit jij je grens aan te geven. Ten eerste schrikt jouw vriend even, maar hij begrijpt het. Jullie spreken af om op vaste momenten te bellen. Dit zorgt ervoor dat jij jouw energie bewaakt zonder de vriendschap te schaden.
Wat is het? Weten wat je nodig hebt en grenzen stellen zonder schuldgevoel.
Hoe ontwikkel je het?
- Leer “nee” zeggen zonder je te verontschuldigen.
- Communiceer je behoeften helder en assertief.
- Respecteer ook de grenzen van de ander.
- Groei door kwetsbaarheid
Jij bent net nieuw binnen een organisatie en je voelt je onzeker over jouw prestaties. In vergaderingen zeg je weinig, omdat je bang bent om iets doms te zeggen. Hierdoor heb je het gevoel dat je steeds meer afgesloten bent van jouw team. Op een dag besluit jij deze onzekerheid te delen met een collega die je vertrouwt. Deze collega zegt dat hij zich ook wel eens zo gevoeld heeft en geeft jou tips om je meer te laten horen in vergaderingen. Je voelt je opgelucht, want je realiseert je dat je niet de enige bent. Door jezelf kwetsbaar naar deze collega op te stellen, krijg je steun en groeit het zelfvertrouwen.
Wat is het? Jezelf durven laten zien met al je onzekerheden, waardoor je kunt groeien.
Hoe ontwikkel je het?
- Oefen met het delen van je angsten en onzekerheden.
- Creëer een veilige omgeving waarin kwetsbaarheid wordt gewaardeerd.
- Leer omgaan met afwijzing zonder je waarde ervan af te laten hangen.