“Mindfulness” het woord is bijna niet meer weg te denken binnen zelfhulpboeken en van social media, maar wat is nu mindfulness? Simpel gezegd; ‘leven met aandacht voor het hier & nu’.
Dat klinkt misschien niet zo moeilijk maar dat is het wel. De meeste van ons leven veel in hun hoofd.
Gedachten gaan zelden over het NU, maar bijna altijd over het verleden (“ik had beter…”) of over de toekomst (“Wat als..”). Hoe komt het dat we dit bijna allemaal zullen herkennen?
Waarom is Mindful zijn zo moeilijk?
Het is essentieel om te begrijpen dat ons brein geprogrammeerd is om er alles aan te doen om te overleven, in welke situatie dan ook. Dit zorgt ervoor dat ons brein op zoek gaat naar gevaar om dit op te lossen of te voorkomen. Echter ligt niet alles in ons leven binnen onze cirkel van invloed. Daar maakt ons brein helaas geen onderscheid in.
Doel van mindfulness
Mindfulness wordt vaak in een adem (😉) genoemd met ontspanning. Toch is mindfulness niet gelijk aan ontspannen. Het gaat er om zonder oordeel te observeren. Het meeste van de tijd zul je geen ontspanning observeren. Wat soms maar goed is ook. Want om dingen voor elkaar te krijgen is een beetje spanning ook nodig. Om dezelfde reden is ons stresshormoonlevel (Cortisol) vaak in de ochtend rondom het ontwaken het hoogste, ook wel Cortisol Awaking Response genoemd. Omdat we anders ons bed niet uit komen.
Hoe kan je oefenen met mindfulness?
Een van de meest bekende manieren om mindfulness te beoefenen en jezelf terug in het hier en nu te brengen is meditatie. Dit kan op verschillende manieren worden beoefend. Stille meditatie waarbij je vaak een soort klankschaal hoort en vervolgens voor een bepaalde tijd in stilte zit. Deze vorm van mediteren is best een uitdaging omdat je hiermee jouw gedachten de vrije loop laat en niemand je herinnert om weer terug in het hier en nu te komen. Om deze reden zou ik adviseren te starten met begeleide meditatie waarbij je door iemand wordt begeleidt in verschillende oefeningen. Deze meditaties kan je vinden in verschillende apps of op internet.
Elementen binnen het beoefenen van mindfulness
Om meer in het hier en nu te komen zijn veel oefeningen gebaseerd op het observeren van het lichaam. Een bekende vorm van meditatie gericht op het lichaam is de bodyscan. Hierin loop je als het ware het lichaam van je tenen tot je kruin door en voelt hoe alle lichaamsdelen aanvoelen.
Iets wat niet kan ontbreken tijdens het oefenen van mindfulness is aandacht voor je ademhaling. Aandacht hoeft niet te betekenen dat je er iets aan hoeft te veranderen, simpelweg observeren kan al genoeg zijn. Een derde element dat voorbij kan komen tijdens het beoefenen van mindfulness zijn de zintuigen. Wij hebben 5 zintuigen om af te lopen. Denk hierbij aan ons zicht, gehoor, geur, tast en smaak. Wanneer je 1 of meer dingen kan benoemen die je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft breng je je aandacht naar het hier en nu. Probeer het maar eens!
Mindful aan het werk
Mindfulness komt overal van pas. In je privéleven, maar zeker ook op je werk. Probeer het aan de hand van de volgende zeven praktische tips maar eens uit.
- Wees je bewust van het moment, in plaats van op de automatische piloot te werken. Merk op wat er om je heen gebeurt, maar ook wat er in je hoofd en lijf gebeurt. Dwaal je af en spelen er gedachten door je hoofd? Erken deze simpelweg, laat ze gaan en breng je aandacht weer naar je taak. Hoe vaker je hiermee oefent hoe meer bewust je zal zijn van je gevoel en gedachten.
- Bedenk steeds waarom je iets doet. Dit houdt je gemotiveerd en helpt je door te gaan.
- Doe tijdens je werk korte mindfulness-oefeningen. Stretch, maak een korte wandeling, haal een paar keer diep adem of doe een ademhalingsoefening. Eén minuut achteroverleunen helpt je al om je hoofd leeg te maken en opnieuw je focus te vinden. Een korte oefening tussen afspraken door kalmeert je zenuwstelsel, vermindert vecht-of-vluchtreacties en activeert het wijze, kalme gedeelte van je brein.
- Doe één ding tegelijk. Mensen zijn niet gemaakt om te multi-tasken: het kost je brein veel energie om telkens te moeten schakelen. Daarbij wordt de kans dat je dingen vergeet groter.
- Gebruik dagelijkse herinneringen voor je mindfulness-momentjes. Zet een afspraak in je agenda, een alarm op je telefoon of plak een sticker op je computerscherm.
- Je kunt niet zonder rust. Je brein heeft pauzes nodig om informatie te ordenen en efficiënt te werken. Haast leidt tot fouten, slechte keuzes en verspilde energie.
Verwachtingen mindfulness
Ben je van plan om hiermee aan de slag te gaan, vergeet dan niet: Leg de lat niet te hoog! Zie jouw aandacht als een spier die je trainen kan. Als er veel gedachtes komen betekent dit niet dat je het niet goed doet. Je bent aan het observeren en dan kan je van alles tegenkomen. Probeer zo min mogelijk te oordelen, als dit toch gebeurd observeer dan dat je aan het oordelen bent en oordeel daar vervolgens dan niet over (😉). Heel veel succes!
Meer informatie?
Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.
Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!
"*" geeft vereiste velden aan