Skip to main content

Als bedrijfsarts heb je een belangrijke rol in het re-integratietraject van cliënten. Jouw advies vormt de leidraad voor hoe een cliënt weer kan terugkeren naar het werk. In dit artikel delen we hoe wij als psycholoog jouw input omzetten in praktische stappen. Hiervoor gebruiken we het piramidemodel als handige tool om de opbouw van taken bij cliënten stap voor stap te structureren.

Van advies naar uitvoerbare stappen

Wanneer je als bedrijfsarts adviseert om taken af te bakenen of verantwoordelijkheden te beperken, biedt het piramidemodel een heldere structuur. We onderscheiden taken en de hoeveelheid stress die bij deze taken komt kijken op drie niveaus: groen, oranje en rood, zodat de opbouw geleidelijk en afgestemd op de capaciteiten van de cliënt kan plaatsvinden.

Praktisch voorbeeld: Re-integratie van een thuiszorgmedewerker

Laten we een thuiszorgmedewerker bekijken die na een periode van afwezigheid weer wil terugkeren. Samen vertalen we jouw advies naar een gestructureerde aanpak:

Duidelijke functieomschrijving: We starten met een heldere functieomschrijving, gebaseerd op haar contracturen en taken.

Indeling van taken: Om de re-integratie overzichtelijk te maken, categoriseren we de taken van de cliënt in drie niveaus:

Groene taken

Dit zijn de laag belastende taken waarmee we de cliënt laten beginnen. Voorbeelden zijn:

  • Basis huishoudelijke ondersteuning bij één of twee cliënten, zonder zware fysieke inspanningen.
  • Licht administratief werk en telefonisch contact met cliënten.
  • Praktische, kortdurende gesprekken zonder emotionele diepgang.

Oranje taken

Zodra de cliënt de groene taken onder de knie heeft, voegen we oranje taken toe. Deze zijn net iets uitdagender, maar nog steeds beheersbaar.

  • Licht fysiek werk bij drie tot vier cliënten (bijvoorbeeld per dag), zoals mobiliteitsondersteuning.
  • Langere gesprekken met cliënten, waarbij we meer aandacht besteden aan hun welzijn.

Rode taken

Als laatste stap worden de zwaardere taken geïntroduceerd, zodra de cliënt de oranje taken goed aankan.

  • Intensieve fysieke zorg (zoals tillen of verplaatsen) bij meerdere cliënten per dag.
  • Emotionele ondersteuning bij complexere zorgvragen.

Gedragsaanpassingen door het piramidemodel

Voor deze cliënt kan het lastig zijn om zich aan het schema te houden, omdat ze vaak haar grenzen overschrijdt. Reden hiervoor is dat ze het idee heeft dat ze cliënten anders teleurstelt, waardoor ze vermijdt grenzen aan te geven. Het piramidemodel helpt haar niet alleen om taken op te bouwen, maar ook om stapsgewijs te oefenen met grenzen aan te geven en zo de vermijding doorbreken. Zo leert ze haar gedrag aan te passen richting duurzame inzetbaarheid.

Samenwerking bedrijfsartsen

Deze opbouw biedt structuur en vertrouwen voor de cliënt. We evalueren regelmatig of de belasting aansluit bij haar mogelijkheden en vullen het advies van de bedrijfsarts praktisch in.

Want zowel voor de client als voor onze samenwerking is het als het bouwen van een stevige piramide: met de juiste fundamenten en aandacht voor elk blok, creëren we iets moois en duurzaams waarbij er bovenop misschien zelfs een schitterend uitzicht te zien valt.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid. Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.