Skip to main content

Hoe kan het dat sommige mensen ondanks antidepressiva nog steeds depressief zijn? Waarom voelen zoveel mensen zich angstig en somber? Is er een andere verklaring mogelijk dan een chemisch tekort in de hersenen? Deze vragen stelt Johann Hari wanneer hij al jaren aan een depressie lijdt. Hij gaat op onderzoek uit en spreekt ruim tweehonderd wetenschappers, psychologen en ervaringsdeskundigen. Wat hij ontdekt is baanbrekend, en zetten we graag in deze blog voor je uiteen.

De belangrijkste oorzaak blijkt namelijk verankerd in de wereld, de manier waarop we leven. We lijden aan een sociale in plaats van een chemische onbalans. We zijn afgesneden van wat onze natuurlijke behoeften.

Het belang van een groep

Eenzaamheid is een belangrijke oorzaak van de hoge mate van depressie en angst in onze samenleving. Het menselijk instinct in ingesteld op een leven in een stam, in plaats van alleen. We leven steeds individualistischer. Om eenzaamheid tegen te gaan heb je andere mensen nodig. Daarbij is ook het gevoel nodig dat je iets deelt met de ander, wat belangrijk is voor jullie allebei. Anders kun je je alsnog eenzaam voelen binnen een groep.

Jeugdtrauma

Traumatische ervaringen in je jeugd maken de kans op neerslachtigheid groter. Het is belangrijk om te praten over wat er met je is gebeurd. Dat zorgt ervoor dat je je trauma kunt verwerken en loslaten.

Genen

Genen verhogen je gevoeligheid voor een depressie, maar zijn niet de oorzaak. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de sociale oorzaken van depressie en angststoornissen de intensiteit en de frequentie bepalen. Je hersenverbindingen veranderen wanneer je depressief wordt en veranderen opnieuw wanneer je herstelt.

Natuur

Mentale klachten komen vaker voor in stedelijke gebieden dan op het platteland. Onderzoek heeft aangetoond dat in de natuur zijn een positief effect heeft. We zien onze zorgen en onszelf in proportie tot de wereld, het relativeert.

Verkeerde waarden

Van verkeerd eten word je lichamelijk ziek. Op dezelfde manier worden we van verkeerde waarden emotioneel ziek. Dit gebeurt wanneer we teveel waarde hechten aan geld, status, materiële zaken en wat anderen van ons denken. Dit vermindert de kwaliteit van je leven, terwijl intrinsieke waarden ons leven juist waardevoller maken.

Gelijkwaardigheid en respect

We hebben allemaal de behoefte om ons gerespecteerd te voelen. Wanneer een statuskloof te groot wordt, creëert dat een gevoel van verslagenheid en ongelijkwaardigheid. Die statuskloof is tegenwoordig groter dan ooit. Depressie kan een reactie zijn op onzekerheid over je status binnen een hiërarchie.

Zinvol werk

Werk in lijn met wat je belangrijk vindt in het leven heeft een positief effect op mentale gezondheid. Veel verantwoordelijkheid dragen zorgt niet voor de meeste stress, geestdodend werk en gebrek aan autonomie kan daarentegen wel tot een depressie leiden.

Een hoopvolle toekomst

Een hoopvol beeld van de toekomst werkt beschermend tegen depressieve gevoelens. Wanneer het vandaag tegenzit, kan het perspectief bieden om je te realiseren dat het niet altijd zo blijft.

Mocht je dieper in deze oorzaken van depressie willen duiken, dan raden we je het boek Verbinding Verbroken van Johann Hari aan.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.