Skip to main content

‘Waarom huilt hij nooit? Het lijkt wel alsof het hem niets doet dat zijn moeder is overleden?’

Niet zo’n gekke en ongewone gedachte die hier gedeeld wordt. Er zijn verschillende stijlen om in te rouwen en vaak, niet altijd, verschillen mannen en vrouwen in hoe zij rouwen. Het is belangrijk dat we deze verschillende stijlen (h)erkennen zodat we hiermee ook de rouwende (h)erkennen in zijn of haar verdriet en verlies. Op deze manier kunnen we samen wederzijds begrip vergroten en zorgen dat men zich gehoord en gesteund voelt tijdens een rouwproces. Hetgeen enorm belangrijk is voor rouwenden.

In een van onze eerdere artikelen benadrukten we al dat verdriet en verlies de keerzijden zijn van liefde (link). Verdriet en verlies noemen we ook wel rouw. Manu Keirse, expert op het gebied van rouw, legt twee verschillende rouwstijlen uit: de intuïtieve – en de instrumentele stijl.

De intuïtieve stijl is de meest bekende en geaccepteerde stijl. Hierbij ervaar je het verlies heel intens en overheersen gevoelens als in shock, machteloosheid, ongeloof, overweldigend verdriet en verlies van zelfcontrole. Er is vaak minder energie of motivatie om probleemoplossend te handelen en het is moeilijk je te concentreren op werk en activiteiten. Je maakt lange periodes van desoriëntatie, fysieke uitputting en angst mee. Daarnaast is wat je vanbinnen ervaart, ook wat je uit: huilen, pijn, verwarring, angst en ontreddering. Wat je doet om ermee om te gaan is praten over je gevoelens en steun zoeken in het delen van ervaringen met anderen.

De instrumentele stijl is minder bekend. Deze stijl is meer gericht op innerlijke reflectie en uiterlijke actie en is niet gericht is op de emotionele pijn of het uiten van gevoelens. Het denken is hier dominanter dan het voelen. Emoties zijn gedempt en je bent vooral bezig met proberen voor jezelf helder te krijgen waarom dit is gebeurd. Je voelt minder noodzaak om te huilen en probeert je emoties onder controle te houden waardoor die minder zichtbaar zijn. Wel kan het voorkomen dat wanneer iets niet lukt of je ergens op wordt aangesproken, je sneller boos zult worden. Je ervaart problemen in cognitieve functies als verwardheid, desoriëntatie en gebrek aan concentratie. In deze stijl heb je het gevoel iets te moeten doen, ‘’anders word je gek’’. Dus houd je je bezig met problemen oplossen om dit verlies te boven te komen. Je organiseert de uitvaart, zorgt voor een mooie begraafplaats, regelt een herdenking of bent druk met bedenken hoe dit alles heeft kunnen gebeuren.

Nu heb je als lezer misschien al wel een idee welke stijl vaker voor komt bij welke sekse. Dit heeft te maken met de regels en rollen waar we als meisje of jongen mee zijn grootgebracht. Ik hoop dat wanneer je dit leest, dit al voelt als achterhaald, maar jongens wordt (al dan niet bewust) vaker geleerd ‘sterk’ te moeten zijn terwijl we meisjes naar hun emoties vragen. Het kan daarom voorkomen dat wanneer we rouw ervaren op latere leeftijd een vrouw meer gewend is emoties te uiten (intuitief) en de man om het op te lossen (instrumenteel). Hoewel natuurlijk beide seksen beide stijlen kunnen ervaren – is het enorm belangrijk om te benadrukken dat ze beide rouwvormen zijn en beide goed zijn. Simpelweg omdat het minder goed zichtbaar is, wil dat niet zeggen dat iemand geen rouwarbeid verricht of verdriet heeft, het uit zich alleen anders!

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.