Skip to main content

Op dinsdag 25 juni was The Mental Move aanwezig op het Rotary-congres over mentale gezondheid. Dit evenement had als doel kennis en bewustzijn te vergroten en de deelnemers praktische tools te geven om de mentale gezondheid in hun omgeving te verbeteren. De dag bestond uit inspirerende toespraken, praktische workshops en informatieve stands waar organisaties hun werk en werkwijzen presenteerden. The Mental Move was trots om als standhouder deel te nemen. 

Kernthema’s: Stigma, Bewustzijn en Preventie 

De sprekers legden de nadruk op drie belangrijke thema’s: stigma, bewustzijn en preventie. Actrice en documentairemaker Hanna Verboom sprak gepassioneerd over het doorbreken van taboes en het creëren van een menselijker systeem. Ze pleitte voor meer menselijke verbindingen in plaats van alleen probleemoplossing. Volgens haar kampen we niet met een mentale gezondheidscrisis, maar met een connectiecrisis. 

Gordon McInally, voorzitter van Rotary International, sloot hierbij aan en benadrukte het belang van persoonlijke connecties. Hij moedigde iedereen aan om echt te vragen hoe het met de ander gaat, om zo veerkracht en verbondenheid op te bouwen. 

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar gaf praktische tips om gewenst gedrag te bevorderen. Hij stelde voor om de omgeving zo in te richten dat het makkelijker wordt om positieve veranderingen door te voeren. Bijvoorbeeld door inloopplekken voor jongeren te creëren waar zij open gesprekken kunnen voeren, zoals ook voorgesteld door Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris Jeugd & Preventie. Hanna Verboom pleitte voor de oprichting van zelfregiecentra in buurten. 

De rol van werkgevers 

Focco Vijselaar, directeur van VNO-NCW en MKB-Nederland, besprak de cruciale rol van werkgevers in het bevorderen van mentale gezondheid. Hij benadrukte dat werkgevers die het welzijn van hun werknemers centraal stellen, niet alleen hun medewerkers helpen, maar ook hun eigen organisatie versterken. Werk draagt bij aan lagere zorgkosten en verhoogt het zowel het mentale als fysieke welzijn van individuen. Werk biedt zingeving, een sociaal netwerk en structuur in het dagelijks leven. 

Veel werkgevers richten zich al op fysieke gezondheid door bijvoorbeeld gezonde lunches en sportabonnementen aan te bieden. Dit heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid, zoals bevestigd door Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF. Daarnaast was een belangrijke boodschap dat we gesprekken over mentaal welzijn op de werkvloer moeten normaliseren. 

De beursstand 

Tussen de toespraken en workshops door hadden de deelnemers de gelegenheid om een kopje koffie te drinken en gesprekken te voeren bij de stands. Bij onze stand spraken wij met verschillende aanwezigen over de inhoud van de toespraken, onze aanpak voor het bevorderen van mentaal welzijn op de werkvloer en wat zij zelf kunnen doen. Het waren waardevolle, open gesprekken over een belangrijk en vaak kwetsbaar onderwerp. 

Wil jij ook verder met ons praten hierover? Neem dan contact met ons op! ‘All you need is 20 seconds of insane courage’. 

 

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.