The Mental Move richt zich naast preventie en zakelijke zorg ook op amplitie. Maar wat houdt dat precies in? We leggen je er alles over uit in dit artikel.
Amplitie betekent letterlijk ‘versterken’ en is niet gericht op het behandelen of voorkomen van werkstress bij werknemers, maar op het bevorderen van bevlogenheid, welzijn en (mentale) gezondheid. Door het versterken van deze positieve factoren binnen zowel medewerkers als de organisatie creëer je duurzame inzetbaarheid en een positief en gezond werkklimaat.
Deze nieuwe manier van goed zorgen voor je medewerkers is ontstaan vanuit de positieve psychologie. In deze tak ligt de nadruk niet op het aanpakken van klachten en problemen, maar juist op het versterken van positieve ervaringen en de kwaliteiten van mensen.
Nog te vaak richten organisaties zich in hun verzuimbeleid alleen op de medewerkers met (mentale) klachten of degene die het minst bevlogen zijn. Hierdoor focussen ze zich op het herstellen van de problemen (curatie). De urgentie van preventie wordt ook steeds vaker belicht, waarbij de insteek het voorkomen van problemen is. Preventie richt zich op medewerkers die tot een risicogroep behoren of die zelf de noodzaak van preventief goed voor jezelf zorgen inzien. Amplitie biedt daarnaast een nieuw perspectief; het ontdekken hoe iemand beter tot zijn recht kan komen om zo de inzetbaarheid en werkgeluk verder te vergroten en te versterken. Zo wordt het potentieel van alle medewerkers volledig benut en maak je iedereen meer bevlogen en gezonder. Hierdoor verbeteren prestaties, samenwerkingen en voorkom je verzuim.
De vier pijlers van amplitie
1. Gezondheid
Lichamelijke gezondheid is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Om lichamelijk gezond te zijn is voldoende beweging, gezonde voeding en regelmatige ontspanning belangrijk.
2. Talentmanagement
Het benutten en ontwikkelen van je talenten leidt tot meer motivatie, plezier en werkgeluk. Het is belangrijk dat hier op de werkvloer ruimte voor is, zodat iedereen tot zijn recht kan komen.
3. Bevlogenheid
Bevlogenheid betekent dat er toewijding en flow wordt ervaren in het werk. Bevlogen medewerkers ervaren meer voldoening en zijn bereid net dat stapje extra te zetten om een doel te behalen.
4. Werkinrichting
Onder werkinrichting valt de inhoud van het werk, de organisatiestructuur en –cultuur en de werk-privébalans. Wanneer de werkinrichting past bij de medewerker, is het werkgeluk groter. Daarnaast is autonomie een belangrijke factor, dus de mate van eigen regie die een medewerker voelt binnen zijn functie. Autonomie is een belangrijke buffer tegen burnout, omdat stress beter op te vangen is wanneer er keuzevrijheid is. Medewerkers zijn zelf in staat om de balans in hun draagkracht en draaglast te managen.
5. Sociale omgeving
Tot slot is de sociale omgeving op het werk een belangrijke pijler van amplitie, dus collega’s die voor elkaar klaar staan, teamwork, een veilig werkklimaat en een leidinggevende die ruimte en goede feedback geeft.
In de praktijk
Dat klinkt mooi, maar hoe ga je daar nou mee aan de slag? De beste manier is om amplitie organisatiebreed in te zetten. Er zijn verschillende soorten interventies:
1. Gedragsmatige interventies
Gedragsinterventies richten zich op het verbeteren van de sociale omgeving. Voorbeelden hiervan zijn het vieren van mijlpalen en successen of het creëren van een veilige werksfeer waarin medewerkers het gevoel hebben fouten te mogen maken.
2. Cognitieve interventies
Hierbij wordt gericht op het stimuleren van een positieve benadering. Voorbeelden hiervan zijn het stilstaan bij zaken die goed zijn gegaan in plaats van (alleen) de verbeterpunten en medewerkers ruimte geven voor taken waar ze energie van krijgen.
3. Motivatie interventies
Om de motivatie te vergroten is het belangrijk dat medewerkers persoonlijke doelen kunnen stellen en concrete stappen in die richting kunnen zetten.
Wil je aan de slag met amplitie en duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op!
Meer informatie?
Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.
Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!
"*" geeft vereiste velden aan