Mensen zijn sociale dieren, en onze relaties, niet alleen romantische, hebben een impact op ons welzijn. Onderzoek laat zien dat een gebrek aan vervullende en betekenisvolle relaties één van de grootse risicofactoren is voor vroegtijdig overlijden. Sterker nog, het staat op de tweede plaats, direct na roken. Naast dat gezonde relaties jouw welzijn beschermen, werken ze ook als buffer. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mannen in een gelukkig huwelijk eerder een hartaanval overleven in vergelijking tot mannen in een ongelukkig huwelijk.
Naast de belangrijke impact van relaties op de fysieke gezondheid heeft het enorme impact op mentale gezondheid. Onderzoek van de Harvard University, die al twee generaties lang (1938) onderzoek doet naar de ontwikkeling van volwassenen, stelt vast dat de kwaliteit van relatie de beste voorspeller is voor mentale gezondheid.
Relaties op de werkvloer: een cruciale factor voor welzijn en prestaties
Goede relaties zijn niet alleen belangrijk in jouw persoonlijke leven, maar ook op de werkvloer. Werk is een plek waar je veel tijd doorbrengt, en de kwaliteit van je werkrelaties heeft directe invloed op je motivatie, productiviteit en werkplezier. Werknemers die positieve werkrelaties ervaren, voelen zich meer betrokken, presteren beter en ervaren minder stress.
Maar nu begin jij je wellicht af te vragen, waarom hebben relaties zo’n grote impact? Deze vraag is vanuit verschillende kanten te bekijken.
Relaties als stressbuffer en opwekker van positieve ervaringen
Ten eerste zorgt sociale support als een buffer voor stress en voor meer positieve gevoelens. Onderzoek toont aan dat steun van vrienden of familie de aanmaak van cortisol (een stresshormoon) verlaagt. Bovendien bevorderen positieve sociale interacties de afgifte van oxytocine. Dit is een hormoon dat gevoelens van vertrouwen en verbondenheid versterkt en ook een kalmerend effect kan geven op het zenuwstelsel.
Relaties als psychologische basisbehoefte
Een andere psychologische theorie stelt dat verbondenheid één van de drie psychologische basisbehoeften is. De behoefte aan verbondenheid betekent dat we ons geliefd, gewaardeerd en geaccepteerd willen voelen door anderen. Relaties helpen ons deze behoefte te vervullen, wat ons welzijn vergroot.
Vanuit onze voorouders...
Volgens de evolutionaire theorie is ook te begrijpen waarom vervullende en betekenisvolle relaties zo belangrijk zijn. Onze voorouders overleefden beter in groepen, omdat samenwerking hielp met bescherming, voedselvoorziening en zorg. Sociale uitsluiting betekende vroeger een grotere kans op overlijden. Dit verklaart waarom sociale afwijzing nog steeds zo’n sterke emotionele impact heeft.
Wat zijn gezonde en positieve relaties?
Na al deze informatie over de oorsprong en de gevolgen van relaties, vraag je je misschien af wat gezonde (positieve) relaties zijn. Hoewel gezonde relaties er verschillend uit kunnen zien, zijn er bepaalde kenmerken die gezonde relaties bevatten. Hoe deze kenmerken worden vervuld verschilt per relatie. Gezonde relaties zijn relaties waarin wederzijds respect, vertrouwen, open communicatie en emotionele veiligheid centraal staan. De relaties zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid, waarbij beide partners of individuen zich ondersteund en gewaardeerd voelen. Relaties die je ook nog inspireren en verder laten groeien, worden positieve relaties genoemd. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze blogpost.